Годишен Технически Преглед
до 3.5т. (ГТП)

Годишният технически преглед, известен като ГТП, е задължителна проверка за всички автомобили, за да гарантира тяхната безопасност и правилно функциониране на пътя. Работим с клиенти от София и други градове, като най-близките квартали (и градове около София) до нас са Люлин, Надежда, Връбница, Обеля, Волуяк, Костинброд.

Годишен технически преглед

Какво трябва да знаем за годишен технически преглед?

ГТП е задължителен за всички автомобили в България. Новите автомобили подлежат на технически преглед на 3-та и 5-та година, всички останали автомобили трябва да преминават ГТП всяка година. За 2023 г. НЕ Е предвиден гратисен период за годишен технически преглед.

Какви документи са нужни за Годишен Технически Преглед (ГТП)?

За успешна проверка за ГТП е необходимо да подготвите основните документи на автомобила: голям талон, малък талон, валидна гражданска отговорност към днешна дата, лична карта, платен данък (не е нужно да носите документ, може да се провери в системата).

Проверка ГТП

Какво се проверява на Годишен Технически Преглед (ГТП)?

При ГТП проверка, експертите наблюдават редица аспекти на автомобила: работата на двигателя, спирачната система, осветление, състояние на гумите и многo други. Целта е да се уверят, че автомобилът е безопасен за движение по обществените пътища.

Какво е наказанието при липса на Годишен Технически Преглед (ГТП)?

При липса на валиден ГТП, шофьорите са подложени на санкции, които могат да включват глоби или спиране на автомобила от движение. Глобата за шофирането с изтекъл технически преглед е 100лв. Също така шофирането без технически преглед може да Ви създаде проблем със застрахователите и изплащането на щети по автомобила в случай на пътно транспортно произшествие. 

ГТП употребявани автомобили

Годишен Технически Преглед (ГТП) за нови и употребявани автомобили

Независимо дали притежавате нов или употребяван автомобил, ГТП е задължителен. Новите автомобили обаче често се изпитват по-рядко поради по-дългите гаранционни срокове. Виж по-горе.

Scroll to Top